utorak, 9. prosinca 2014.

Božićni keksi

Objavio/la Vanilla Diva u 23:49
Božićno vrijeme je najljepše vrijeme u godini! Ukrasne lampice, svijeće, pjesme i dobro raspoloženje sveprisutno je većini domova. Ipak, najbolje od svega je miris svježe pečenih domaćih božićnih kolačića i keksa. :D Recept sam izvukla iz jedne stare bakine knjige recepata i sjajan je neporecivo. Dodala sam nekoliko svojih izmjena, posebice dio sa ukrašavanjem. Taj dio prepustite mašti na volju pa upotrijebite i malo prehrabmene boje i/ili jestive šljokice i neka vaši keksi budu pravo iznenađenje za svakoga tko ih bude kušao! 
Uživajte u prosincu i svim njegovim čarolijama! SRETAN BOŽIĆ *.*


Recept

250 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
naribana korica 1 naranče
180 g sitno mljevenih lješnjaka
na vrh noža mljevenih klinčića
na vrh noža cimeta

Dodatak: čokolada za kuhanje, šećerna glazura, šarene mrvice, kokosovo brašno, mljeveni lješnjaci i slično


Priprema

1. Brašno prosijte u posudu. Po bašnu rasporedite maslac koji  se prethodno narezali  listiće. Dodajte šećer u prahu  nančinu koricu, te sve dobro rukama sjedinite i zamijesite.




2. Smjesi dodajte mljevene lješnjake, cimet i klinčić i sve dobro zamijesite. Dobivenu smjesu omotajte u prijanjajuću (najbolje prozirnu) foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.





3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Ohlađeno tijesto valjkom razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od cca 1 cm i kalupom za kekse izrežite drvca, zvjezdice, srca i ostale oblike. Tepsiju obložite papirom za pečenje i naslažite izrezane kekse po papiru. Pecite ih 10-15 minuta dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Nakon pečenja ostvaite po strani da se ohlade.




4. Ohlađene kekse možete ostaviti tako prazne i uživati u njihovoj jednostavnosti okusa ili ih možete ukrasiti čokoladnom ili šećernom glazurom i ostalim dodatcima kao što su mrvice, kokosovo brašno, mljeveni orašasti plodovi itd

Čokoladu glazuru napravite tako da čokoladu za kuhanje (iako tamna čokolada sa što većim udjelom kakaa najbolje odgovara) rastopite na laganoj vatri. Za sjaj glazure, u rastopljenu čokoladu dodajte nasjeckanu čokoladu. 

Šećernu glazuru napravite tako da šećer u prahu prosijte kroz sitno sito i pomiješate sa nekoliko kapi limunovog soka kako biste dobili gustu namazivu smjesu.


U slast! <3 <3










0 komentari on "Božićni keksi"

Objavi komentar

 

Vanilla Diva Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez