nedjelja, 30. ožujka 2014.

Kradljivac šljiva

Objavio/la Vanilla Diva u 22:12
Predivan proljetni dan i poštena poslastica poput ovakve torte jednostavno idu savršeno zajedno. Kradljivac šljiva torta je od laganog biskvita, kreme od sira i posebno ukusnog nadjeva od šljiva i crnog vina Teran koji joj daje taj okus koji se ne zaboravlja. Poslužite je poslijepodne na sunčanoj terasi uz kavu ili čaj. Moji ukućani bili su oduševljeni kombinacijom šljiva, crnog vina, kreme od sira i biskvita sa bademima. Usput, ne mogu odoljeti, a da ne naglasim svoj rođendan koji je bio prošli tjedan, ali svjećica na torti puhala se za vikend, tako da je moj Kradljivac šljiva ujedno i moja rođendanska torta. Nisam osoba za velika slavlja tako da je sve prošlo u krugu obitelji, iako svakako planiram nekako počastiti i prijateljice, a tom prilikom uskoro će na blogu osvanuti novi recept! XoXo




Recept

Biskvit:
5 bjelanjaka
170g šećera
90g ribanih badema
60g brašna

Krema:
500g svježeg sira za kolače ili mascarponea
5 žutanjaka
200g šećera
20g želatine u prahu
500mL slatkog vrhnja

Nadjev:
300g suhih šljiva
250g šećera
2.5dL Terana (ukoliko nemate Teran, poslužite se nekih drugim kvalitetnim crnim vinom)

Priprema:
Biskvit
1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa
2. Okrugli kalup za torte premažite sa malo maslaca i pospite sa malo brašna
3. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te dodajte šećer, bademe i na kraju brašno. Sve smiješajte do jednolične smjese.
4. Biskvit stavite peći 30 minuta, a kad je pečen ostavite po strani da se ohladi.

Krema
1.Razradite slatko vrhnje do šlaga, zatim pomješajte sa sirom (mascarponeom).
2. Žutanjke i šećer dobro izmiješajte i kuhajte na pari dok se šećer ne rastali, a smjesa ne postane kremasta. Mlaku smjesu umješajte u smjesu šlaga i mascarponea.
3. Želatinu rastopite u nekoliko žlica hladne vode, zatim rastopite na pari i umješajte u kremu.

Nadjev:
1. Šljive prerežite po pola.
2. Šećer stavite u lončić na laganu vatru i rastalite ga da postane kristaliziran.
3. Dodajte šljive i sve zalijte vinom. ( Ne brinite se kad vam se šećer pretvori u kamen nakon što dodate vino, nastavite kuhati miješajući dok se šećer ponovno ne rastali.)
4. Nadjev ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.

Posluživanje
1. Na biskvit dodajte nadjev, a zatim kremu i ostavite da se sve dobro ohladi i očvrsne nekoliko sati.
Možete ostaviti nešto nadjeva i badema pa njima ukrasiti rubove torte.

U slast!


0 komentari on "Kradljivac šljiva"

Objavi komentar

 

Vanilla Diva Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez