subota, 8. ožujka 2014.

Meringue torta od lješnjaka i čokolade

Objavio/la Vanilla Diva u 18:50
Dekadentna bogata čokoladna torta bez brašna u kombinaciji s hrskavim meringuom san je svakog čokoladoljupca. Sa lješnjacima i čokoladom u meringu postaje prava uzvišena poslastica prigodna za desert poslije ručka ili večere uz kavu i dobro društvo. 
Sretan Dan žena svim djevojčicama, djevojkama, ženama i onima koji se tako osjećaju! Povodom ovog dana radila sam prefinu laganu (a čokoladnu) meringue tortu s lješnjacima. Ovu tortu nećete naći na meniju svake slastičarnice ili restorana. Razlikuje se ostalih čokoladnih torti po svojoj lakoći jer ne sadrži brašno niti slatko vrhnje. Isto tako, jednostavna je za napraviti i ne zahtjeva dugotrajno hlađenje poput većine torti i kolača. Neće vam oduzeti puno vremena, a vaši gosti ili ukućani bit će oduševljeni. 
Svakako probajte! 




Recept

Biskvit:
3/4 šalice maslaca sobne temperature
3/4 šalice smeđeg šećera
6 većih jaja (odvojite žumnjake od bjelanjaka)
330 g tamne čokolade (predlažem Nestle Noir)
3 žlice mlijeka
1 žlica ekstrata vanilije
1 žlica ruma (najbolje tamnog)
prstohvat soli

Meringue:
1 šalica lješnjaka
112 g tamne čokolade (predlažem Nestle Noir)
1 žlica gustina
prstohvat praška za pecivo
1 šalica šećera u prahu

Napomena!
Lješnjake je potrebno spržiti prije mljevenja. Stoga, šalicu lješnjaka stavite u tavu i na srednje jakoj vatri pržite dok ne poprime tamnije smeđu boju, 10-15 minuta. Maknite lješnjake s peći i oljuštite ih dok su još topli.

Priprema:
BISKVIT
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za torte tako što namažete dno maslacem i posipate nezaslađenim kakaom

1. U veću zdjelu stavite maslac i šećer i miksajte mikserom do jednolične smjese. 
2. Čokoladu natrgajte na što manje komade i otopite u manjem loncu sa mlijekom, vanilijom, rumom i soli.
3. Sjedinite masu maslaca i šećera sa otopljenom čokoladom miksajući do fine smjese. Ostavite po strani.
4. U drugoj većoj posudi miksajte bjelanjke do čvrstog snijega.
5. Oprezno špatulom dodavajte snijeg u smjesu koju ste stavili po strani i lagano miješajte do glatke smjese.
6. Smjesu stavite u pripremljeni kalup za torte i stavite peći 30 minuta.

MERINGUE
1. U blenderu usitnite lješnjake, te isto učinite s čokoladom i pomješajte ih zajedno u manjoj posudi. Zatim smjesi dodajte gustin.
2. U drugoj posudi miksajte bjelanjke sa praškom za pecivo do čvrstog snijega. 
3. Postupno dodavajte šećer u prahu neprestano miksajući i miksajte još 5-8 minuta do glatkog i sjajnog snijega.
4. Špatulom lagano miješajte i dodavajte smjesu ljšenjaka, čokolade i gustina. 
5. Uredno namažite snijeg na spečeni biskvit i vratite u pećnicu, te pecite još 30-40 minuta dok snijeg ne poprimi zlatno-smeđu boju.
6. Kad je torta gotova izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Prije posluživanja po želji ukrasite svježim lješnjacima.

U slast! <3 <3


0 komentari on "Meringue torta od lješnjaka i čokolade"

Objavi komentar

 

Vanilla Diva Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez