subota, 5. travnja 2014.

Čokoladni Soufflé

Objavio/la Vanilla Diva u 21:49
Lava kolač, topli tekući kolač ili soufflé... Koji god naziv upotrijebili, radi se pravom užitku. Pogotovo ako je u pitanju tradicionalni francuski desert od čokolade. Bitna karakteristika ovog, za napraviti izuzetno jednostavnog kolača, je središte koje je tekuće, te se zbog toga servira tapao. 
Soufflé je moguće napraviti i od bijele čokolade, s voćem ili orašastim plodovima. Najpoznatiji od takvih je onaj od limuna, ali ipak čokolada je čokolada, prema tome čokoladni soufflé nepogriješiv je odabir. Uz njega Francuzi serviraju sladoled od vanilije ili umak također od vanilije. Kombinacija hladnog sladoleda i toplog čokoladnog kolača jednostavno je savršena. Nažalost, ja nisam imala sladoled, a moji ukućani su strašno bili nestrpljivi, tako da sam ga servirala samog, bez sladoleda ili umaka, ali to nije nimalo utjecalo na tako dobar okus. 
Recept sam dobila od drage prijateljice i vrlo je jednostavan, te zahtjeva kratkotrajnu pripremu, tako da ako želite zasladiti svoje bližnje, a ne,mate vremena ili volje za dugu pripremu kolača i slastica, poslužite ovaj kolač. Oduševit će svakoga tko ga isproba! :)



Recept

4 jaja
140g maslaca
200g šećera
150g tamne čokolade (sa što većim postotkom kakaa, alternativa može biti i čokolada za kuhanje)
100g brašna

Priprema:
1. Jaja pjenasto umutite sa šećerom.
2. U manjem lončiću na laganoj vatri rastopite maslac i dodajte mu čokoladu. Kuhajte uz miješanje dok smjesa ne postane glatka. 
3. Umješajte rastopljenu čokoladu i maslac u smjesu jaja i šećera te uspite brašno. Miksajte mikserom na srednjoj brzini da se smjesa ujednači.
4. Pripremljenu smjesu ulijte u posudice za souffle ili šalice i pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva

Napomena: Tako napunjene šalice možete držati u hladnjaku 2-3 dana prije pečenja!

U slast!


0 komentari on "Čokoladni Soufflé"

Objavi komentar

 

Vanilla Diva Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez